maandag 16 maart 2015

HOE MAAK JE EEN BOEK?

Haas wou zelf een boek maken. Aan de hand van een interessante videomontage van Moffel en Piertje hebben we ontdekt hoe je een boek kan maken. Na het filmpje gingen we meteen met Haas aan de slag.We kregen de opdracht om ook een prentenboek te maken en  zelf een verhaal te schrijven met alle kikkervriendjes. In de kring lagen er heel wat kaartjes met woordjes en iedereen mocht om beurt een kaartje kiezen en het verhaal verder afmaken met een zin waarin het woord voor kwam.
Het begon allemaal met een lachmicrobe uit de boekenkast. De kleuters vonden het geweldig om zo tot een leuk verhaal te komen. Achteraf werden er ook tekeningen gemaakt voor ons boek met monodruk, een nieuwe leuke techniek ! Onze tekeningen werden ECHT gedrukt. Eerst even verf op de spiegel, tekenen met je vingers en dan een afdruk maken.
We waren net echte schrijvers ( auteurs) en echte tekenaars (of illustrators).
We vierden ook de verjaardag van Loes en ze trakteerde op lekkere chocoladetaart. Dat was smullen !
Al gauw begonnen de kleuters zelf aan het schrijven van verhalen en in contractwerk mochten ze alleen een verhaal opbouwen met plaatjes. De echte schrijvers wilden dan ook nog zelf het verhaal schrijven in hun boek met echte letters. Veronique en juf Jessica kwam een handje  toesteken, want elke kleuter had er zijn eigen verhaal bij.We speelden met Hamertje tik en bouwden woorden met letters. We stempelden woordjes voor ons zelfgemaakt boek en oefenden onze lussen van de koning op schrijfplankjes en schrijfblaadjes. EN…wist je dat we ook nieuwe voorlezers hebben in de klas. Onze juf hoeft geen verhaaltjes meer te vertellen , want elke avond wil iedereen zijn zelfgemaakt verhaal met tekeningen voorlezen. Niels mocht al de spits afbijten met een piratenrobot - verhaal dat hij zelf schreef en tekende. Wat leuk en spannend !
We maakten ook een leuke bladwijzer met een zelf verzonnen lachmicrobe. We tekenden zelf een lachmicrobe en versierden de lachmicrobe met glanspapier.
En ons zelfgemaakt prentenboek mag echt gezien worden !!!! Onze kikkervriendjes hebben dat schitterend gedaan en natuurlijk ook hun contractwerk !!! Wat een knap !
Onze trotsdoos zal stilaan gevuld geraken met al deze complimentjes.

Tot volgende week !

De verjaardag van Loes






We maken een verhaal


We drukken ons plaatje voor ons prentenboek




Ons verhaal met plaatjes







Onze lachmicrobe- bladwijzers






Niels en zijn piraten- robotverhaal




Onze prentenboeken met ons zelf verzonnen verhaal.




Het enge boek van de boekenwolf





We ordenen en sorteren plaatjes van sprookjes.







En nu doen we het alleen !



Geen opmerkingen:

Een reactie posten